Hvordan beskytte huden best i sola?
Det er mye man kan gjøre for å beskytte huden mot UV stråler og den effekten de kan ha på huden vår. Og nå som de mer solfylte dagene av sommeren kommer nærmere er det lurt å få en refresher på hva man bør huske på.
Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum AS
Når det blir varmere og skyene lar sola glimte ned strømmer det med mennesker til parker, badeplasser og generelt ut i sola. Det å sole seg er også svært populært. Da er det viktig at men kjenner til de beste måtene å beskytte huden mot de negative effektene av solen, og forebygger mot fremtidige hudskader og hudkreft.
Hva er UV-stråler?
Det er UV-stråler som står for den effekten sollyset har på huden. UV-stråler står for ultrafiolette stråler. Disse er av en grupperingen av stråler som det menneskelige øye ikke kan se. Ultrafiolette stråler har en høyere frekvens enn strålene til synlig lys, dette vil si at de has kortere bølgelengde. Den korteste grupperingen av stråling er gammastråling. Alle typer stråling med kortere bølge lengder enn det synlige lysspektret er anbefalt å minimere unødvendig eksponering.
UV-stråler er videre gruppert inn i UVA, UVB og UVC stråler. Men det er for det meste kun UVA og UVB stråler vi snakker om ift. å beskytte seg mot UV stråling. Dette er fordi UVC stråler for det meste blir absorbert av ozonlaget. UVA og UVB stråler derimot når helt ned til jordens overflate og bør derfor være noe man er bekjent med. Disse UV grupperingene er basert på hvilken bølgelengde de tilhører.
Effekten av UVA og UVB stråler
- UVC-strålingen (100–280 nm) – Disse er de aller farligste UV-strålene og kan ha seriøse biologiske effekter ved å f.eks. påvirke DNA-molekylet fordi strålene er såpass små at de kan trenge inn og bli absorbert. Denne strålingen må betraktes som farlig selv i små doser. Disse strålene kan drepe bakterier og kan brukes for å desinfisere luft og vann, f.eks. i sykehus.
- UVB-strålingen (280–315 nm) – Disse strålene er de som for det meste påvirker overhuden spesielt, og små doser av denne type stråling kan føre til rød og irritert hud. Disse strålene blir til en viss grad absorbert av atmosfæren, men mye trenger seg fremdeles igjennom.
- UVA-strålingen (315–400 nm) – Disse strålene er de som har den minst dramatiske effekten på huden. Men man bør fremdeles beskytte seg mot dem. Disse absorberes også svært lite av atmosfæren.
Ved unødvendig eksponering av UV-stråler uten beskyttelse over korte eller lange perioder, og gjentatte ganger øker man sjansene for fremtidige utslag av denne effekten. Og jo flere ganger du blir solbrent, jo større er sjansene for hudkreft. Dette er fordi hudceller som blir skadet av stråling, men som ikke dør kan bære med seg den skaden i celledelingen, oftest i form av en mutasjon. Sol og solarium er årsaken til rundt 90 prosent av tilfellene av hudkreft i Norge. Det er derfor anbefalt å minimere bruken av solarium og eksponering av direkte sollys. Om du har sensitiv hud og lett blir solbrent, vil UV-strålingen ha en mer skadelig effekt på huden din.
Men UV stråler har ikke kun negative effekter. UVB-stråling fasiliterer f.eks. dannelsen vitamin D3. Dette forebygger at man får rakitt, som er en sykdom knyttet til mangelen av vitamin D3.
Hvordan beskytte seg mot UV stråler
Skal du ut i sola er det viktig å ha på seg solkrem som helst beskytter mot både UVA og UVB stråler. Da er viktig å dekke alle steder på kroppen som er synlige. Man bør også bruke solkrem selv om solen ikke er ute, da UV stråler kommer gjennom ozonlaget og skyene selv om man ikke ser sola. Det er også viktig å ha på mer solkrem etter et par timer.
Det finnes mange typer solkrem, og det kan være lurt å finne den typen som funker best for deg. Om man sliter med f.eks. fet eller tørr hud bør man også bruke solkrem som passer til denne type hud. Da kan man forråde seg med ansatte på apoteket, eller få råd med sin fastlegge eller en dermatolog.
Jo sterkere solfaktoren er jo bedre beskytter den, men man må fremdeles påføre mer solkrem jevnlig.
Det er ikke kun huden som får en effekt av UV stråler, dette gjør også øyet. Øyet er nemlig også sensitiv for UVB stråling, og man bør derfor også bruke solbriller som beskytter mot dette.
Sjekk deg
Hudkreft er nok den mest seriøse typen hudskader man kan få som følge av ubeskyttet soling. Men ikke alle typer hudkreft er nødvendigvis like alvorlige. De tre vanligste typene hudkreft er basalcellekreft, plateepitelkreft og føflekkreft. Alle disse typene hudkreft forårsakes av UV-stråling og må behandles hos lege. Føflekkreft er den alvorligste formen for hudkreft og kan være dødelig.
Derfor er det viktig å sjekke seg hos en lege når man har føflekker man er bekymret for. Det er også veldig lurt å følge med å føflekker i forhold til farge, form, og eventuell vekst. Om du ser endring i noen av disse anbefales det sterkt at man tar kontakt med lege som kan sjekke videre, og eventuelt ta prøve av føflekken. Jo tidligere man kan oppdage en kreft, jo tidligere kan man behandle. Da er det større håp for at man blir frisk og forhåpentligvis kreftfri. Her er de tegnene du bør følge med på:
- At føflekken endrer form eller farge (spesielt til svart eller at den blir mørkere)
- At føflekken vokser
- En asymmetrisk form på føflekken
- At den blør eller danner sår?
- En ujevn farge på føflekken
- At føflekken har en uklar overgang til normal hud
Og skulle du noen gang være usikker, snakk med lege. Det er alltids bedre å være på sikre siden.
Kilder:
https://snl.no/ultrafiolett_stråling
https://www.maja.no/hud/8-tips-til-sunn-hud-og-soling
https://www.helsenorge.no/sykdom/kreft/foflekkreft/
Andre artikler:
Vitaminer, det du trenger å vite. Og dos & dont´s av vitamin tilskudd
«Topp fem-helseråd» fra sykepleier Vemund
Topp fem vanligste utslett, og hvordan gjenkjenne det