Topp fem vanligste utslett, og hvordan gjenkjenne det
Hudlege Anne Birgitte oppsummerer de fem vanligste utslettene, og hvordan du kan gjenkjenne de.
Skrevet av Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege
Anne Birgitte Thomas Nordal heter jeg, og jeg jobber som privat hudlege på Hudklinikken Jon Langeland. Som hudlege, vurderer, diagnostiserer og behandler vi alle typer hudsykdommer; alt fra vorter, skabb og eksem til hudkreft.
Det kanskje ikke alle vet, er at vi hudleger også er eksperter på kjønnssykdommer (derav det kryptiske navnet spesialist i hud og veneriske sykdommer..). Å være hudlege er veldig variert med en fin balansegang mellom teoretisk kunnskap og mye praktisk arbeid som småkirurgi og laser til eksempel.
For å bli hudlege må du først gjennomføre medisinstudiet, for så å gjennomføre læringsmål ved å være på en sykehusavdeling med hud og veneriske sykdommer hvor du er gjennom poliklinikk, sengepost, dagpost og klinikk for seksuelt overførbare sykdommer. Man må ha ½ års sideutdanning ved annen relevant avdeling, for eksempel indremedisinsk avdeling.
Hva er de fem vanligste utslettene, og hvordan kan du gjenkjenne de?
1. Eksem
Eksem representerer ca 1/3 av alle hudsykdommer. Det kan oppstå i alle aldre, med varierende alvorlighetsgrad. Eksem presenteres som kløende, rød og lett fortykket hud. Det er ofte kloremerker i huden pga kløen.
Eksem er ikke smittsomt, men trigges av immunsystemet og skyldes både arv og miljø. Det kan være en kronisk tilstand med tilbakevendende utslett. Atopisk eksem er en kronisk, inflammatorisk type av eksem som kan starte i barneårene, for så å ta en pause, før det kan komme tilbake i voksen alder, da ofte som håndeksem. Atopisk eksem viser seg som tørr og rød hud, typisk er eksemet lokalisert i bøyefurer, som håndledd, albuebøy, knehase, rundt øyne og hals. Utslettet klør. Utslettet forverres ofte ved sesongskifter.
Ved allergisk kontakteksem går det som regel noen dager etter eksponering før utslettet oppstår. Det kan derfor av og til være vanskelig å finne eksakt årsak til utslettet. Utslettet er som regel kløende, rødt, og det kan være små vannblemmer i utslettet.
Ett godt eksempel er allergisk kontakteksem mot nikkel, med typisk utslett der hvor bukseknappen har vært mot magen. Man kan også få irritasjonseksem som kan oppstå ved for mye håndvask med uttørrende såpe, barn som slikker seg rundt munnen etc.
2. Psoriasis
Dette er en kronisk hudsykdom som viser seg som velavgrensede røde, flekker med fortykket, tørr og nesten sølvaktig hudoverflate. Utslettet pleier som regel ikke å kløe så mye. Utslettet er typisk lokalisert i hodebunn, albuespisser og knær, men kan oppstå hvor som helst på kroppen.
Det finnes også en dråpeformet variant av psoriasis, guttate psoriasis, som presenterer seg som småprikkete rødt utslett med lett skjelling spredt på kroppen. Dette utslettet kan typisk komme etter en streptokokkinfeksjon i hals.
3. Urtikaria, også kjent som elveblest
Dette er som regel akutt insettende, og gir intenst kløende utslett. Utslettet er rødt og vablete og ”vandrer” på kroppen, står ikke samme sted mer enn 24 timer og etterlater seg ikke merker.
Har du utslett mer enn 6 uker, kalles det for kronisk elveblest.
4. Rosacea
En hudsykdom som er svært vanlig å se i hudlegepraksis. Som regel hos lyshudede personer i 30 – 50-års alderen. Rødt, kviseliknende utslett sentrale deler av ansiktet som kinn, neserygg, hake og litt i panne. Noen kan også har rød hud med tydeligere blodårer i samme området. Utslettet kan likne litt på kviser, men ved kviser har du som regel også hudormer, noe som ikke er tilstede hos pasienter med rosacea-utslett. Utslettet forverres ofte av sol, temperaturskifter, rødvin, sterkt krydret mat og stress.
5. Seborreisk eksem
Rødt, tørt, flakete eksem i og mellom øyebryn, rundt nesevinger og gjerne i skjeggområdet. Også typisk i hodebunn med gulaktig, fetlig skjelling. Klør ikke, men kan svi litt. Typisk bedre på sommeren og verre på vinterstid.
Kort om Anne Birgitte:
- Anne Birgitte Thomas Nordal, født 1981, gift og 3 barn
- Utdannet ved Jagiellonian University Krakow, Polen
- Utdannet hudlege ved Haugesund og Haukeland universitetsykehus
- Jobbet som overlege ved hudavdelingen Rikshospitalet, men jobber nå heltid som privat hudlege ved Hudklinikken Jon Langeland
Andre aktuelle artikler fra fagbloggen: