Påskekrim fra Smittevernsnerdene

Etter ett år preget av håndsprit, avstand og helg etter helg i egen by, gleder Espen seg til hyttetur på påskefjellet. Han og et vennepar i naboblokka, Iris (intensivsykepleier) og Bjørn (kokk), har planlagt turen lenge. Hytta de skal leie ligger i på Skifjell, et fjell i Rogaland som er kjent for sine mange skitrekk og sitt fantastiske afterski-miljø. Det er meldt sol og snø, og de skal endelig få møte Sindre igjen, en kompis som flytta til Karmøy i fjor, og den nye fruen hans.

 

Skrevet av: Smittevernsnerdene

Espen, som er på hjemmekontor for 52. uke på rad, er midt i en dagdrøm om jægershots i jacuzzien, tilfeldig kroppskontakt med nabokona og meningsløse samtaler med andre enn seg selv, når han hører den lett autoritære skarre-Ren til landets øverste helsemaktinnehaver på radioen. «Smittetallene ligger stabilt høyt, smittesituasjonen har blitt mer ustabil og vi ser smitteutbrudd flere steder i landet… Vi har varslet flere innstramminger hvis smitten ikke går ned, nå må vi iverksette dem» Salikatt tenker Espen og googler febrilsk «smittevernregler + Skifjell» «avstandskrav i jacuzzi» og «må jeg avlyse påskeferieturen min». Svarene han får er irriterende vanskelige å tolke i egen favør.

Argumentasjonen for strengere nasjonale tiltak virker for Espen pottetett. Det er vanskelig å argumentere mot at avstand og færrest mulig kontakter reduserer fare for smitte, argumentet er like logisk som det er faglig begrunnet. Takket være et år i en uønsket tett symbiose med et dødelig virus, er ikke begrep som «dråpesmitte», «asymptomatisk bærerskap» og «virus med økt smittsomhet grunnet mutasjoner», lenger fremmede begrep, men en del av dagligtalen.

Likevel kjenner Espen på et behov for å komme seg litt bort fra det forbanna triste hjemmekontoret, treffe venner og bryte opp litt i hverdagen. Han tenker at han, som ung og frisk, helt sikkert ikke blir skikkelig farlig syk uansett. Det mener han å ha lest at er litt overdrevet uansett, og at media gjerne har melket pandemikonteksten for så mange klikk som mulig. Espen facetimer sine medsammensvorne, som han gledelig nok finner i samme tankesett som seg selv. De bestemmer seg for å drite i rådene, stikke på hytta og bare kose seg. Tross vanntett argumentasjon fra helsemyndighetene oppleves deres eget logiske resonnement vel så sikkert.

De bestemmer seg for å drite i rådene, stikke på hytta og bare kose seg.

Endelig kommer påskemandag og bilen er pakka til randen med ski, ullundertøy og allergipiller. På hytta har allerede Sondre og kjæresten Egna toget inn med en haug med matvarer de har kjøpt med seg fra den lokale matbutikken på Eggfjell. Det blir klemming og kosing, det er så lenge siden Espen og Sondre har sett hverandre! Sondre er godt nede i første jæger og forteller bløthjertet hvor glad han er for å få litt ekstra kvalitetstid med kjæresten sin, Egna. Egna kom nemlig tilbake fra en uke med intensiv (og veldig viktig) bloggejobb i Dubai for fire dager siden, og klarte heldigvis å snike seg unna karantenehotell for å få være med på hytteturen. Hun tok en koronatest mens hun var i Dubai forteller hun, så det er trygt å være med henne i alle fall.

Espen, som er laktoseintolerant, legger merke til at Sondre og Egna har glemt å kjøpe riktig rømme til dippen og stikker straks etter kosestunden til den lokale butikken. På butikken treffer Espen en eks fra barneskolen, Camilla.  Det viser seg at Camilla, i tillegg til å være lege kommunens sykehjem, har blitt ordfører i denne lille bygda. Camilla forteller at hun nylig uttalte seg særs skeptisk til turisme i påsken til lokalavisa – hun synes det er viktig å forebygge at Skifjell skal komme i lignende situasjoner som flere andre norske bygder og byer med en sterk økning i spredningen, flere innleggelser og flere dødsfall. Hun kan dog ikke annet enn å glede seg over å treffe den kjære vennen sin igjen. Gjensynskonversasjonen til de to blir lang og ekspressiv mellom de trange reolene i Skifjell lokalmarked.

Vel tilbake i hytta dukker endelig vennene, Iris og Bjørn, opp. Naboparet har opplevd dramatiske ting på veien. De måtte bråstoppe like over kommunegrensa til Skifjell, da de så en gammel dame ligge forvrengt i veikanten. Hun hadde falt og visste ikke hvor hun bodde eller hvem hun var. Etter dialog med den lokale helseinstansen viste det seg at dama var savnet fra det lokale sykehjemmet, så Iris og Bjørn hadde tatt med seg dama og kjørt henne hjem. Det hadde blitt stor oppstandelse på sykehjemmet, som ikke hadde sett byfolk siden 2019, og Bjørn og Iris hadde spist seg mette på kaker og kringler på hjemmet.

Endelig er alle samlet tenker Espen, nå blir det fest. Og det ble det. Seks dager til ende, helt uten kontakt med omverden. På den syvende dagen våknet Espen, Sondre, Egna, Bjørn og Iris til kaos i Skifjell – halve lokalbefolkningen, inkludert hele sykehjemmet, var koronasmittet og resten var i karantene. Store deler av bygdas infrastruktur hadde kollapset totalt og folk var i harnisk etter å forstå hvorfor den ellevte landeplage hadde rotfestet seg så totalt i deres lille isolerte bygd.

Hvem drepte infrastrukturen i Skifjell? Send svaret ditt til smittevernsnerdene på instagram

Smittevernsnerdene er sykepleiere med videreutdanning i infeksjon og smittevern. Når de ikke er på jobb deler de fagkunnskapen sin med gud og hvermann gjennom sosiale medier. Målet er å gjøre smittevern og omliggende fag engasjerende og lett fordøyelige. Følg dem på Instagram eller Facebook ved å søke opp @smittevernsnerdene

Smittevernsnerdene

Les andre aktulle artikler fra fagbloggen:

Glad i smittevern? Sjekk ut Semmelweis klistremerke og button