9 tips som kan hjelpe deg før den nasjonale deleeksamen
Det er mye pensum som du både skal komme deg gjennom og lære på relativt kort tid, og det kan til tider føles overveldende. Her får du gode tips som kan hjelpe deg gjennom perioden før den nasjonale deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.
Skrevet av Mari Johansen, sykepleierstudent på 2. året
Det aller første du lærer om på sykepleierutdanningen er anatomi, fysiologi og biokjemi. På under fem korte måneder skal du lære alt om menneskekroppens anatomi og fysiologi, samt det mest grunnleggende innen biokjemi og mikrobiologi. Emnet avsluttes vanligvis like før jul, med den beryktede nasjonale (del)eksamen i regi av NOKUT.
Hva er NOKUT og hvorfor har vi nasjonal eksamen?
NOKUT står for «Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen», og gjennomfører nasjonale deleksamener i sykepleierutdanningene, grunnskolelærerutdanningene og bachelorutdanningene i regnskap og revisjon. Nasjonal deleksamen innebærer at alle studenter innen de nevne retningene skal ha nøyaktig samme eksamen og på samme tidspunkt, totalt uavhengig av studiested. Målet med nasjonal eksamen er at sykepleierstudentene skal ha samme kunnskap innen dette emnet, og at dette ikke skal variere for mye fra hvor man studerer eller hvem som er foreleser i faget.
Jeg grugledet meg…
Allerede før jeg begynte på min bachelor i sykepleie, hadde jeg begynt å grue meg til denne eksamenen. Denne følelsen var jeg nok ikke alene om å ha, da det gikk rykter om at denne eksamen var skikkelig vanskelig, ekstremt omfattende, veldig spesifikk og på kun fire timer. Likevel så elsket jeg dette emnet fra første forelesning, og opplevde en enorm mestring.
9 forberedende tips før den nasjonale deleksamen
Det er mye pensum som du både skal komme deg gjennom og lære på relativt kort tid, og det kan til tider føles overveldende. Derfor tenkte jeg å komme med noen tips som kan hjelpe deg gjennom perioden før den nasjonale deleksamen.
1. Start tidlig!
Det er mye pensum som du skal gjennom. Dette er et emne som ofte trenger og modnes litt før man kan oppleve at man forstår det godt nok. I tillegg går disse fem månedene svært fort, da du som regel har to andre emner og eksamener ved siden av anatomien. Så derfor anbefaler jeg deg å starte rett etter fadderuken, og studér pensumet regelmessig.
2. «Læringsutbyttebeskrivelse og faginnhold for emnet anatomi, fysiologi og biokjemi» er din nye bestevenn!
Denne kan du laste ned på NOKUT sine nettsider, og inneholder absolutt alle kompetansemål for dette emnet. Eksamensoppgavene blir hovedsakelig formet ut fra disse læringsutbyttene, og ved å aktivt bruke denne i studeringen vil du lettere kunne forberede deg til hva som kommer på eksamen. Print gjerne ut læringsutbyttene, og lag notater til hvert av punktene, for å så markere med en tusj når du føler at du kan det. På denne måten ser du hva du føler du kan, og hvor mye du har igjen å gjøre før eksamen.
Print gjerne ut læringsutbyttene, og lag notater til hvert av punktene
Mari Johansen, sykepleierstudent
3. Lag en fremdriftsplan
Enten du bruker en kalender, et ark eller Excel, så kan det hjelpe å lage en fremdriftsplan. Denne bør inneholde hvilke tema og gjerne sidetall, som du skal lese i løpet av hver uke. Bruk gjerne læringsutbyttene som spørsmål eller tema du kan skrive mer om i notatene dine, slik at du får læring både gjennom lesing og det å aktivt bruke det du har lært til å lage gode notater.
Noen utdanningssteder deler fremdriftsplaner med studentene, og disse er også mulig å bruke. Syns du rekkefølgen virker ulogisk, så endrer du bare på det selv. Men det kan likevel være lurt å studere om f. eks. nervesystemet på samme tidspunkt som når foreleseren din skal ha undervisning om dette, slik at du får kontinuitet i studeringen.
4. Føler du ikke at du får noe ut av forelesningene om anatomi og fysiologi? Ikke dra.
Dersom du ikke fr noe ut av forelesningene, bruk heller tiden hjemme eller på lesesalen, og les i boken eller se andre forelesninger om temaet. Tid er ikke penger, men tid er essensielt i disse månedene.
Kutt ut alt som ikke funker for deg (dersom det ikke er obligatorisk, selvfølgelig), og bruk heller tid og energi på det du føler funker for din egen del.
5. Finn alternativ til pensumlitteraturen
Opplever du at det er vanskelig å komme seg gjennom pensum ved å bare lese i boken som ble anbefalt av studiestedet ditt? Finn alternativer til pensumlitteraturen. Det kan være alt fra MedEasy og Apex Intensivkurs til YouTube og diverse aktuelle podcaster. Finn noe som funker for deg og din måte å lære på. Anatomi trenger ikke være verken tørt eller vanskelig!
Les gjerne: Topp 10 apper for helsepersonell og studenter
6. Kollokvie
Om du liker å jobbe med andre, så kan kollokviegruppe være noe for deg. Finn folk som har samme mål som deg, som du kommer overens med, og studer med dem. Fortell hverandre pensum, lag leker om pensum, bruk white board og tegn mens du forteller, løs tidligere eksamensoppgaver, og ikke minst, ha det gøy mens dere studerer. Det er godt å vite at du har et nettverk rundt deg som går igjennom nøyaktig det samme som deg.
7. Gi deg selv pauser
Det kan være lurt å planlegge pauser i studeringen, enten det er timer eller dager – og ta disse pausene med god samvittighet! Legg bort alt av stress og tanker om eksamen, og nyt den fritiden du har planlagt for deg selv.
Det er godt for både kropp og sjel å få et avbrekk, men husk å komme deg tilbake i studeringsboblen når du er ferdig med pausen.
Mari Johansen
8. Ikke forvent at du har motivasjon hele tiden
Motivasjonen din kan ikke være på topp hele tiden, men hold deg til fremdriftsplanen og disipliner deg selv til å jobbe med pensum til tross for at du ikke har lyst eller mangler motivasjon. Du skal gjennom så mye pensum at du ikke har tid til å vente på at motivasjonen skal komme tilbake. Det kan oppleves som lange og kjedelige dager, men du får så mye igjen for å legge et godt grunnlag nå.
9. Nyt denne tiden og masse lykke til på eksamen!
Mitt navn er Mari Johansen, og jeg er en 23 år gammel sykepleierstudent som nå er på andre året. Jeg er over gjennomsnittet glad i studere, fant kjærligheten for sykepleieryrket, er både rastløs og kreativ av meg, og kombinasjonen av dette ble til @notes.on.nursing på Instagram. I tillegg til å drive denne kontoen, er jeg nå så heldig å få være en del av teamet her på cingulum.no, og er en av de nye faste bloggerne her.
Andre aktuelle artikler fra fagbloggen: