Til sykepleierne

12. Mai er dagen hvor vi feirer den internasjonale sykepleier dagen. Derfor hyller vi sykepleierne litt ekstra idag. Gratulerer med dagen!

Skrevet av Heidi Lovise Rognhaugen, medisinstudent og redaktør hos Cingulum

Idag markeres den internasjonale sykepleierdagen og med det ønsker vi å si gratulerer til sykepleierne med dagen, og tusen takk for det arbeidet dere gjør. Med den anledning tar vi oss også muligheten til et tilbakeblikk på historien til sykepleieryrket og hvordan det har utviklet seg til hvordan vi kjenner det idag.

Hvorfor feirer vi denne dagen?

Dagen feires på bursdagen til Florence Nightingale, som ble født 12. Mai for 202 år siden. Hun er idag kjent som grunnleggeren av moderne sykepleie. Florence ble nok best kjent for det arbeidet og det bildet hun var med å bygge gjennom tiden hun pleiet sårede soldater under den britiske feltsykehuset i Selimiye-brakkene i Scutari. Hun var senere også med på å etablere og utvikle sykepleie som en profesjon gjennom sykepleierskolen St. Thomas’ Hospital i London.

Hun ble regnet som noe av en legende, spesielt etter at hun tjente under Krimkrigen. Da ble hun blant annet kjent som «The Lady with the Lamp«. Historikere antar at hun var en bestemt og autoritær administrator. Hun fokusere mye av sitt arbeid på sykehusene på hvor viktig det er med hygieniske tiltak. Disse tiltakene kom i den tid gjennom ordentlige latriner og sanitære anlegg, diettkjøkkener, rent sengetøy, samt vinduer som kan åpnes og slippe frisk luft inn – og minst mulig støy. Dette var starten på et viktig arbeid som kom til å forme fremtiden av sykepleieryrket.

Florence-nightingale-internasjonal-sykepleier-dag-cingulum
Florence Nightingale. Kilde: https://www.biography.com/scientist/florence-nightingale

Sykepleierne idag

Idag har sykepleieyrket utviklet seg mye fra hvordan det var på 1800-tallet. Og de har tilpasset seg ny teknologi og kunnskap for å være med og sikre best mulig behandling for pasientene sine. Sykepleiere møter pasienter i alle mulige livssituasjoner og er med å gir en stor variasjon av behandlinger. Om det skulle være blodprøvetakning, generelt stell, medisinering, men også oppgaver knyttet til spesialiseringer innad i sykepleien.

Det er mange forskjellige yrker og spesialiseringer man finner på sykehusen og andre helsekontorer, og alle de som jobber i disse yrkene er med på å sikre at pasientene som kommer inn med plager, skader eller spørsmål kan få den hjelpen og støtten de trenger. Og dette arbeidet er så utrolig viktig. Helsefag og pasientbehandling hadde ikke vært det det er uten dere.

Med det ønsker vi gratulerer til alle sykepleiere og sykepleierstudenter!

sykepleier-nokkelring-rod-cingulum
Sykepleier nøkkelring fra nettbutikken til Cingulum

I tilknytning med dagens feiring er det salg på boken En Sykepleiers Hverdag skrevet av Anders Christoffersen, lege og tidligere sykepleier, og gründeren bak Cingulum.

Andre artikler:

Sykepleier – fra kall til profesjon

Egenomsorg som sykepleier

Hjelpepleier, sykepleier og lege

Produkter: