Tips og triks til vernepleierstudiet

Som helsefagarbeider, vernepleierstudent og mor av 2 har Ingrid mye erfaring og gode tips til deg som er ny som vernepleierstudent. Hun jobber idag også nå i bo-og oppfølgingstjenesten.

Skrevet av Ingrid Svee Nordmeland, vernepleierstudent på 3. året og utdannet helsefagarbeider.

For flere tips og råd følg Ingrid på instagram.

Ingrid-Svee-Nordmeland-Cingulum-Vernepleier
Ingrid Svee Nordmeland er på 3. året av vernepleiestudiet ved Nord universitetet i Namsos. Hun er utdannet helsefagarbeider og har erfaring fra eldreomsorgen.

Bli med på fadderuka!

Si hei og prøv å sett deg sammen med nye folk og bli kjent. Det er både for den sosiale biten, men også for å få noen å studere sammen med. Jeg var «Covid-student» 1året, det var vanskelig å bli kjent og det var rett og slett litt ensomt. 2året ble mer fritt og man ble kjent med flere. Året i seg selv har vært mer travelt og fullpakket med undervisning, arbeidskrav og eksamener, men det har også vært enklere fordi jeg endelig fant noen å diskutere og skrive sammen med. Ikke vær redd hvis du ikke finner disse studievennene med engang. Det tar tid å bli kjent og det ordner seg som regel av seg selv hvis man involverer seg selv i det sosiale. Gi det tid.  

Delta på undervisning som ikke er obligatorisk

Du får mye «gratis» av dette i stedet for å må lese deg opp på temaer selv. Generelt er lærerne flinkere til å forklare det grunnleggende i tema enn det er forklart i enkelte fagbøker. F.eks Miljøterapi og miljøarbeid som det finnes vanvittig mange forskjellige definisjoner på, der trengte jeg absolutt en lærer til å forklare det grunnleggende og de ulike perspektivene i stedet for å lese og lete seg frem til det helt på egenhånd. 

Kildekompasset.no er din venn

Bli kjent med siden og sett deg inn i riktig kildehenvisning. 

TIPS: Word har egen kilde-hjelp. Gå på referanser ? Behandle kilder ? velg hvilken kilde (bok/webside etc) og fyll inn. Kildene lagrer seg og når du er ferdig ordner de automatisk alfabetisk rekkefølge og oppsett på kildene dine. Det finnes mange slike løsninger, ofte kan bibliotekaren slike lure løsninger, så hvis man lurer på noe er det bare å spørre de! 

vernepleier-student-nokkelring-cingulum
Å være vernepleierstudent er begynnelsen på en spennende reise inn i yrket som vernepleier!

Finn deg en relevant jobb ved siden av studiet

For min del har jobben vært gull. Jeg har kolleger som er vernepleiere, ergoterapeuter, barnevernspedagoger, sosionomer og helsefagarbeidere med lang erfaring innenfor feltet. Alle har vært til stor hjelp når jeg kommer med eksamensoppgaver, arbeidskrav, caser og juss-spørsmål fra skolen. Bruk jobben som sparrepartner, de synes mest sannsynlig det er moro å kunne dele litt kunnskap og du lærer mye av det.  

Lytt til fagrelaterte podcaster!

Når du rydder, trener, kjører bil og går tur. Podcast er et skikkelig godt supplement til pensum og gir ofte et godt grunnlag for å forstå hva som står i boka. Det er en jungel av podcaster der ute, så derfor vil jeg gjerne dele noen som er relevante for fag vi har på vernepleiestudiet:

  • Sosialpodden (Genial for en innføring i Grunnleggende vernepleiefaglig arbeidsmodell)
  • Vernepleierpodden
  • Diagnose
  • Du og Jeg og vi to 
  • Medeasy
  • Recoverypodden
  • Psykopodden
  • Hverdagspsyken
  • Autismepodden
  • Farmapodden
  • Bare bra!
  • Hjernepodden
  • Helhjerta

Finn flere hjelpemidler og podder her:

Topp 12 YouTube-kontoer for helsepersonell

Topp 10 podkaster for helsepersonell

Topp 10 apper for helsepersonell

Spør om å få prøve ting i praksis. 

Det å være «på» i praksis er utrolig viktig for din egen læring. Ikke forvent at veilederne dine har full kontroll over hva du skal lære, det er ny studieplan og veilederen din har deg som student i tillegg til alle andre arbeidsoppgaver. Så initiativ, nysgjerrighet og en innsats fra deg utgjør rett og slett hvor mye du får ut av praksis. Jeg følte meg nesten frekk når det var blodprøvetaking og jeg spurte rett og slett «kan jeg få ta de?», viste seg at de rett og slett ikke hadde tenkt over å høre om studenten skulle få prøvd seg, så lønner seg alltid å spørre.  

 

Pauser! Bruk studiedagene til studering og ta fri i helgene. 

Nå har jo jeg to barn, så jeg kan faktisk si at det å bruke tiden effektivt fra morgenen, møt opp på skolen og bruk studiedagene til studering gir deg mer fri når du ønsker det. Jeg har bare studert på kveldene rundt eksamensoppspurtene og har ellers fri hver kveld til å være med barna. Får man en god rutine på det sparer du deg selv for mye stress. Det er viktig å ta gode pauser, men prioriter gode pauser etter en god arbeidsøkt. Ikke gi deg selv pausen på forskudd. Dette har gitt meg gode resultater på skolen i tillegg til at jeg føler jeg har tid til de hjemme. Pausene er viktig, fordi innimellom bli alle rett og slett skikkelig skolelei.  

Dette er ingen fasit, men håper noen av rådene mine kommer til nytte. 
Lykke til som vernepleierstudent! Du har valgt et viktig, interessant og morsomt yrke! 


Les også:

Hva er en vernepleier?

«Topp fem-helseråd» fra vernepleier Eva

Hjelpepleier, sykepleier og lege

Fra nettbutikken: