Studere medisin i Martin, Slovakia

Medisinstudent Annbjørg Jensen forteller deg om søknadprosessen, opptaksprøven, og om hvordan det er å studere medisin i Martin i Slovakia.

Skrevet av Annbjørg Jensen, medisinstudent i Martin

Jeg studerer på Jessenius Faculty of Medicine i Martin, Slovakia. Jeg ønsker derfor å dele litt informasjon om hvordan det er å studere og bo her, samt at jeg også har prøvd å finne ut så mye jeg kan om de andre skolene som eksisterer i Slovakia, og håper derfor det kan hjelpe deg som ønsker å søke deg til Martin.

Annbjorg-Jansen-medisinstudent-slovakia-cingulum
SI HEI TIL ANNBJØRG! Medisinstudent i Martin i Slovakia.

 

Medisinskoler i Slovakia

De skolene som eksisterer i Slovakia er Commenius University of Bratislava, Jessenius Faculty of Medicine i Martin, og Pavol Jozef Safarik University i Kosice. Det som er felles for alle skolene er at du må ha generell studiekompetanse, men trenger ikke nødvendigvis å ha studert kjemi eller biologi. Det er uansett anbefalt å ha hatt kjemi 1+2 og biologi 1+2.

Søknadsprosessen

Jessenius Faculty of Medicine, Martin

I Martin som jeg kjenner best til, så kan du søke via andre ledd. Jeg gikk for eksempel på Sonans halvåret før jeg startet medisinstudiet. Da tilbydde de informasjon via Interstudium, der man fikk veiledning med tanke på opptaksprøve og man fikk melde seg opp til testen. 

For noen år siden kunne man også komme inn på Martin via 1+5 programmet til Bjørknes Høyskole. Det er noen forskjeller med disse organisasjonene, som at Sonor kun holder opptaksprøve i Oslo i slutten av mai, mens Bjørknes Høyskole holder flere i løpet av året og man har et kort intervju etter opptaksprøven. 

Commenius University of Bratislava og Pavol Jozef Safarik University i Kosice

Når du søker deg inn på Commenius University i Bratislava eller Pavol Jozef Safarik University i Kosice, kan du gå via like kanaler. Om du ønsker å søke i Kosice, tar du kontakt via EduPlanet, og for universitetet i Bratislava tar du direktekontakt med universitetet eller Slovak Medical University for mer informasjon om hvordan du søker. 

Det er opptaksprøver på alle skolene, og denne omfatter en multiple choice-prøve med ca. 100 spørsmål i hvert emne. Fra personlig erfaring, så kan dette variere år fra år. Da jeg søkte var det kun 40 spørsmål i hvert tema, som er biologi og kjemi. 

Private skoler

Da dette er private skoler, må man betale en fin liten pengesum hvert år. Dette varierer litt, men de fleste skolene ligger på rundt 9 500 – 10 500 euro i året. Jeg kan rekommandere ANSA og legeforeningen for mer informasjon om studiet, hvordan det er å bo der og opptaksprøvene. 

Opptaksprøven

Da det er 5 år siden jeg tok opptaksprøven har denne forandret seg en del. Både antall spørsmål og pensum. Selv har jeg opplevd å høre fra mine medstudenter at det var forskjeller ut ifra hvilken kanal de søkte gjennom. 

Da jeg tok opptaksprøven ble det utdelt ordbok i kjemi og biologi, mens andre ikke fikk dette (eller måtte ta med egen). Har du generelle engelske språkkunnskaper, samt lest til opptaksprøven ved å bruke engelske tekstbøker i biologi og kjemi, er du godt forberedt. Det finnes ulike sider der de har lagt ut gamle opptaksprøver, slik at man får en anelse om hva de forventer på opptaksprøven. 

Les gjerne også: «Hvordan huske det man leser»

Hvordan er det å studere i Martin?

Studiene år for år

Siden jeg studerer i Martin, vil jeg fortelle litt om hvordan årene er bygget opp. Hvert år er delt inn i to semestre, vinter- og sommersemester. Da har du totalt 12 semestre til sammen. 

Fra første, til og med tredje klasse, har du stort sett bare teori, men du begynner så smått på sykehuset med indre medisin og kirurgi i tredje klasse. Fra fjerde klasse øker praksisen på sykehuset, og sjette klasse er et rent praktisk år som du kan ta i Norge eller Slovakia. 

Det som er likt for alle årene, er at noen klasser er obligatoriske, de kaller man practicals. Det er forelesninger hver dag, noen av de er obligatoriske, andre ikke. Disse forelesningene, eller lectures som vi kaller det, varer i ca. 1 time og 30 min, og er enten på morgenen eller ettermiddagen. 

De første årene tre går man gjennom teoretiske fag. Det er fag som anatomi, latin, slovakisk, biologi, kjemi, biofysikk, førstehjelp, nursing, histologi, embryologi, fysiologi, biokjemi, mikrobiologi, immunologi, patologisk anatomi og fysiologi, etikk og molekylær biologi. I tredje har man i tillegg kirurgi og indre medisin, som er på sykehuset. 

I gjennomsnitt har du ca. 14 timer med obligatoriske fag i løpet av uken. Det varierer litt fra år til år, men det er mye selvstudie i Martin, derfor er det smart å ha en plan eller være strukturert i lesingen. 

Sliten-medisinstudent-cingulum
Noen dager, og det er vel egentlig mange av dem, er det tungt å studere.

Det virkelige gøye, begynner fra fjerde klasse til sjette klasse. Da begynner du på sykehuset og du får prøvd deg litt som en lege. Jeg skal ikke legge skjul på at det fremdeles er mye teori, og du får uheldigvis ikke like mye praksis som du ville gjort i Norge. 

Fra fjerde året krever skolen at du hospiterer i 4 uker i ulike fag. Da er det gull å få det i Norge, samt en sommerjobb for mer praktisk erfaring. 

De siste årene er mest praktiske med fokus på indre medisin, kirurgi, pediatri og gynekologi, som også er de fagene du har avsluttende eksamen i, i sjette klasse. Andre fag er radiologi, kommunikasjon, sportsmedisin, psykiatri, nevrologi, farmakologi, dermatologi, stomatologi, øre nese hals, oftalmologi, rettsmedisin, arbeidsmedisin, akuttmedisin, anestesiologi, nevrokirurgi og ortopedi. 

Les gjerne også: «Mine tips for å studere»

Medisinstudent-Martin-Cingulum
VELKOMMEN TIL MARTIN!

Sjette klasse – i Norge eller Slovakia

På ditt siste år, har du kun fire fag; indre medisin, kirurgi, pediatri og gynekologi. Dette året kan du ta i Norge eller Slovakia. Uavhengig av hva du velger, må du dra ned til Slovakia for å ta eksamen. 

Det er både fordeler og ulemper med å ta alt i Norge eller Slovakia. Dersom du tar det i Slovakia har du mer tid til å lese, da practicals ikke varer så lenge. Sammenlignet med å hospitere i Norge, der du ofte må være på sykehuset i 8 timer mandag til fredag, og du må selv fikse hospiteringen, som kan være vanskelig. Da gjelder det å starte tidlig. 

Det kan bli litt dyrt å ta det hjemme i Norge, da man muligens må flytte og ha leiligheter rundt forbi for å få gjennomført alle praksisene, og flybilletter frem og tilbake til Slovakia for eksamen. 

Les gjerne også: «Mine beste tips for å være mest mulig forberedt til praksis»

Annbjorg-Jansen-Medisinstudent-cingulum
En liten elevator-selfie der, altså!

Hva er likt for alle årene?

Muntlig eksamen

Likt for alle årene er at du har muntlig eksamen i de fleste fagene. På grunn av Covid-19 har mange av våres muntlige eksamener blitt omgjort til skriftlig, i form av multiple choice-spørsmål. De krever og at du skriver masteroppgave/thesis, som du må fullføre før du. starter på ditt siste år. 

Credit tests

I alle fag har du som regel en eller flere prøver, og disse prøvene kalles for credit tests. De aller fleste av disse er multiple choice, der du må ha alt fra 60 % til 80 % for å bestå en prøve. 

Triplets

Muntlige eksamener er som regel delt inn i tre deler, som blir kalt for triplets. Det vil si at du  får en liste over ulike spørsmål du kan trekke på eksamen, og det kan være alt fra 20 til 50-60+ spørsmål du kan trekke i hver kategori. Det går ut på at du trekker et spørsmål fra hver del, og får litt tid til å skrive ned og tenke over hva du vil svare på disse spørsmålene, før du til slutt må «presentere» oppgaven din foran læreren. 

De vil da stille deg spørsmål som du må svare på. Ut ifra hvor bra du svarer, får du tildelt karakter fra A til F. For å bestå må du ha svart tilstrekkelig, som skal tilsi 60 % på hver del. Hva 60 % er av hva man svarer, kan jeg ikke svare på, da dette fort varierer fra lærer til lærer. 

Les gjerne også: «13 nyttige nettsider for studenter innen medisin og helse»

Hvordan er livet som medisinstudent i Slovakia?

Men nå er det nok skoleprat, over to «social life». Hvordan er det egentlig å leve i Slovakia? Det vil jeg si er temmelig bra, med billige leiligheter om du leter på de riktige stedene. 

Dersom du skal studere i Martin, vil jeg anbefale å bli medlem av Facebook-gruppene «Marcketplace in Martin», «Students in Martin» og «ANSA travel group». Disse er gull for å finne et billig sted å bo, samt noen koselige reisepartnere fra flyplassen. 

Reise fra flyplassen til Martin

Da Martin ligger litt ugreit til med tanke på fly, må du fly til Polen, Østerrike, Ungarn eller Tsjekkia. Personlig reiser jeg mest til Polen, da Krakow eller Katowice, for deretter å ta taxi til Martin. Hmmm, da tenker du nok at dette må bli ekstremt dyrt? Do not fear, er taxien helt full, kommer prisen på ca. 200-300 norske kroner. Er du alene i taxien, kommer prisen på en liten tusenlapp.

Du kan alltids prøve å ta tog eller buss til Martin. Dette prøvde jeg én gang, og det ble med denne ene gangen! Turen tok opp mot 8 – 10 timer, og prisen havnet på ca. 600 norske kroner da det viste seg at det ikke gikk en direktebuss fra Katowice flyplass inn til sentrum, som rakk toget. Da ble det en dyr taxi inn til sentrum. Der måtte jeg vente et par timer, før det ble buss og tog videre, som igjen kostet rundt 200 kroner. 

Mulig det er lettere fra Krakow, men etter den opplevelsen, fant jeg ut at tre timer i taxi for egentlig samme pris er mye mer verdt det. 

Martin er sentralt i Europa

Det som er fint med Martin, er at du bor kjempesentralt i Europa. Det er kort reise med leiebil eller tog (om du skjønner deg på det) til både Ungarn, Østerrike, Tsjekkia og Polen. Om du vil ha en liten ferie, er Kroatia kun 10 timer unna i bil, som mange andre land. Togturer i Slovakia er veldig billig, da du kan aktivere studentkortet, som gjør at det er egentlig gratis. De gangene jeg har gjort det, har jeg betalt rundt 1.50 euro for én billett. 

Bra studentliv og mye å gjøre

Studentlivet

Studentlivet vil jeg si er veldig bra, og studentmiljøet gjør at du holder ut. Du har folk du kan studere med, gå ut å kose deg på restaurant og bar med, samt ufattelig mange ulike arrangementer med ANSA. 

Kurs

Jeg kan jo absolutt ikke glemme å nevne at Martin er en av de byene som har mest kursaktivitet. Martin er ikke like store som for eksempel Pecs i Ungarn, men Martin har som regel en faghelg hvert semester. 

Aktiviteter

Det er også mange kinoer å velge mellom, lazer tag, skytebane, go-kart, fine fjell for fjelltur eller skitur. Martin har også flere treningssenter og shoppingsenter, så det er bare fantasien som setter grenser. 

Martin er ingen storby som for eksempek Praha eller Budapest, men du har det virkelig ikke kjedelig fordi om. Personlig liker jeg godt at det er en litt mindre by, da du ikke blir for lett fristet til å gjøre alt annet enn å lese når du virkelig må. En annen ting jeg synes er positivt med at Martin er en mindre by, er at det er lett å finne frem. Skolen er bare delt på to områder, så du slipper derfor å løpe rundt hele byen for å finne ut hvor du skal være. 

Med andre ord, anbefaler jeg virkelig å studere medisin i Slovakia.

/Annbjørg

Suturering-suturkit-for-studenter-cingulum
Suturtreningskitet fra Cingulum er praktisk, realistisk og solid. Det passer godt både for nybegynnere og til mer erfarne ettersom treningshuden har flere forskjellige typer kutt som du kan øve deg på.

Lenker:


Relevante produkter

Slovakisk-sprakkort-medisinske-referansekort-cingulum

Språkkort – Engelsk til Slovakisk medisinsk anamnesekort

Synes du det er vanskelig å snakke med pasienter når du studerer medisin i Slovakia? Det er det flere som syns! Derfor har vi laget det perfekte plastkortet i A5 (frakklomme-størrelse).

Les mer om det medisinske språkkortet

suturkit-for-studenter-suturering-cingulum

Suturkit

Suturtreningssett levert i praktisk mappe som holder alt utstyret og treningshuden samlet. Her får du alt du trenger for å øve på å sy kutt i huden.

Les mer om suturkitet

memo-for-medisin-oddbjorn-by-cingulum

Memo Medisin

Memo er en teknikk for å huske bedre, og med denne boka kan du redusere tiden du bruker på å studere.

Les mer om boken

Medisinstudent-toymerke-cingulum

Tøymerke

Medisinstudent-tøymerke med borrelås til å feste på uniform eller utstyr. Ambulansedesign med rødt og hvitt.

Les mer om tøymerket

Medisinstudent-nokkelring-cingulum

Nøkkelring

Nøkkelring til medisinstudentene som oser av studentstolthet! Norsk på den ene siden og engelsk på andre siden.

Les mer om nøkkelringen

liggende bilde av den ultimate referansekort-pakken fra Cingulum
Cingulum sine medisinske referansekort er utarbeidet for å gjøre hverdagen til norske helsepersonell både enklere og tryggere, og kortene er utviklet av helsepersonell som daglig jobber i klinikken.

Andre relevante artikler fra fagbloggen: